2008-05-27

CHP sadece Feodalitenin solunda


Ingiliz Lordlari 13 YY da ulkenin gidisatindan memnun olmayip, o gunku Kral John'a Magna Carta denilen ve kralin gucunun bir kisminin lordlara devredilmesini saglayan bir belgeyi kabul ettirmistir.

Sanayi devrimi sonucunda bu "asil" Lordlar Kamarasina bir de vatandaslardan olusan ve secimle isbasina gelen Avam Kamarasi eklenmistir. Avam Kamarasi bati demokrasilerindeki halen varligini surduren en eski parlamentolardan biridir. Tarihi boyunca fiziksel oturum duzeni dahil, cok az degisiklige ugramistir.

Oturum duzenininde; iktidar partisi Meclis Baskaninin saginda, muhalefet ise solunda yeralir. Sanayi devrimi sirasinda (sanayici ve tuccar zumreyi savunanlarin atesli iktidar oldugu gunlerde) Baskanin sagindaki zenginler ile solunda oturan emekciler zaman icinde "sagcilar" ve "solcular" olarak adlandirilmislardi. Zaman zaman emekcileri savunan partiler iktidar olmus ve Baskanin saginda oturmussalar dahi "solcu" etiketinden kurtulamamislardir.

Bu kavram zamanla Dunya ulkelerinede yayilmis ve siyaset literaturundeki yeri boylece betonlasmistir. Devaminda gerek sagci gerekse solcu goruslerin icinden "ultra/asiri" vs gruplar ciktiysada, genel anlamda sag daima muhafazakar, sermaye yanlisi, statukocu... sol ise daha liberal, emekcileri temsil eden deyimler olarak kullanilmistir.
***

Pek cok yazar Turkiyede gercek solun hicbir zaman var ol(a)madigini iddia eder. Yanlisda degiller. Avam Kamarasindaki ideolojik pozisyonunu esas aldigimizda, oradaki "sol" bir sanayi toplumundaki sermayeye karsi emekcilerin temsilcisiydi. Yani Kapitalist bir sistemin iscilerini temsil ediyordu. Oysa Turkiye 21. YY da dahi sanayi toplumu olamamis, dolayisi ile isci sinifi yok denecek kadar zayif kalmistir. 1990 lara kadar kitlesel olarak bir buyukluk teskil edememis, 90 lardan sonrada Sovyetlerin cokusu ve darbe anayasasinin altindan kalkamadigi icinde ne ideolojisini gelistirebilmis, nede ithal ideolojileri toplumsal kulture adapte etmislerdir.

Ama yinede ne hikmetse cumhuriyet tarihi boyunca gercek sol ile alakasi olmayan CHP ve benzeri pek cok irili ufakli parti kendine "sol" etiketi yapistirmaya karar vermislerdir.
Sorun da burada... neyin solunda?
***

Aslen CHP:
-Emek - Sermaye - Toprak uretim tarzlari zincirinde Toprak ve Koylulugun solunda durur ama zaten ciliz olan Emekciye ise encok kazik atan partidir.
-Sosyalizm - Kapitalizm - Feodalizm zincirinde Feodalizmin (Agalik, Beylik, Padisahlik vs) nin solunda dursada tarihi boyunca Sosyalizmi savunanlarin dusmanligini yapmistir.
-Materyalizm - Idealizm - Mistisizm (din) zincirinde Dinciligin solundadir fakat dogru durust Materyalizmin ne oldugundan bahsetmez.
-Demokrasi - Fasizm (Milliyetcilik, Darbecilik, Oligarsi) - Aristokrasi zincirinde, Aristokrasinin solundadir buna karsilik Demokrasi kelimesini agzina almaz.

Yani CHP:
Emegin, Sosyalizmin, Materyalizmin ve Demokrasinin sagindadir.
Oyleyse neyin solunda?
Sadece Feodalitenin solundadir.
***

Feodalitenin soluna ait Cumhuriyet, Laiklik, Milliyetcilik gibi kavramlari isitip isitip onumuze koydugu icin kimileri CHP yi birseyin solunda zanneder.

9 yorum:

Adsız dedi ki...

Dukkani tekrar yoruma actik bakalim.

Adsız dedi ki...

Yorumlar linkini vermeniz iyi oldu, gecenlerde okuduğumda yazınızı yorum yapmak istemiş, yapamamıştım..

Yazınızı beğendim, kuşkusuz son seçimler gösterdi k, CHP'nin yürüttüğü siyaset biçimi şovenistceydi ve bundan 40 / 50 yıl önce MHP'nin yürüttüğü siyasetin aynısıydı.

Ayrıca İbrahim Kaypakkaya'nın Seçme Eserlerin de, Kemalizm'i tanımlayışı şöyledir, "M. Kemal'in bağımsızlık ilkesi, yarı sömürgedir" ve yine Taha Akyol'un Ama Hangi Atatürk adlı kitapında da M. Kemal'in sadece "emperyalizm" cümlesini kullanması Kurtuluş Savaşı süreçindedir, ve Kurtuluş Savaşı'ndan sonra da M. Kemal "emperyalizm cümlesini kullanmamıştır" der.

Kaldı ki, Kurtuluş Savaşı sırasında verilen "Bağımsızlık" mücadelesinden önce M. Kemal yüzünü önce Batı'ya dönmüş, aradığı desteği bulamıyınca da SSCB'ye yüzünü dönmüştür..

Özetle Kemalizm SOL değildir, dolayısıyla kurucu partisi CHP'de.

Eleştirel Günlük dedi ki...

Yahu bir de utanmazca Sosyalist Internationalde (SI) bu parti...Haberi olan var mi? Bi ara SI'dan atilsin diye kampanya baslatilmisti. Ne oldu?

Eleştirel Günlük dedi ki...

Unuttum yoruma acman bence de iyi olmus. Hayirli olsun hocam...

Adsız dedi ki...

Her ulke yeni kuruldugunda bir sure "devrim" yasalariyla yonetilir... sonra toplumsal uzlasmasini oturtur, anayasasini onaylatir ve olgunlasma donemine gecer.

Cumhuriyette ilk kuruldugu senelerde 10-15 sene epey vukuatlar yapti. Ve bu anlasilir kabul edildi. Ama 80 sene sonra bile hala ayni kafayla gitmesi tıbbi bir vaka. O statukocu kafanin meclisteki "daimi" temsilcisi ise CHP. Statukoyu asker ve yargi kanatlariylada guvenceye alinca koca ulke cocuk gibi davranir hale geldi.

Adsız dedi ki...

Haklisin yeraltındannotlar dostum.
Kemalizm sadece padisahliga yani aristokrasiye sol'dur. 1930 lardan sonra o solcu ve ilerici zihniyeti kalmamistir. Kendi darbeci elit takimi padisahin yerine oturmus ayni tas-hamam devam ediyor. Temsilcisi CHP de o gun bugun darbeci oven partidir.
***

Hosgeldin!

Adsız dedi ki...

Sende hosgeldin EG dostum.
***
SI ye alinmasi hataydi zaten.

Adsız dedi ki...

Sende hosgeldin EG dostum.
***
SI ye alinmasi hataydi zaten.

Adsız dedi ki...

Sende hosgeldin EG dostum.
***
SI ye alinmasi hataydi zaten.