2008-07-15

YAKIN TARiHiMiZiN SiSLi SORULARI -1

(son guncelleme 2008-7-25)


MODERN TARiHiMiZDEKi iNGiLiZ PARMAGI

Emin Oktay ogretisi tarih bilgisiyle sordugunuzdaki bu cevapsiz sorular nelerdir?

Birkaci...

1- Osmanlinin yikilisi olan Birinci Dunya Savasindan sonra Bogazlar, Istanbul ve ayrica Urfaya kadar Guneydogu Anadoluyu isgal eden ingilizler nasil olduda tek kursun dahi atmadan cekip gittiler?
Zayif olan Yunanlilar niye korkmadi ve savastilar da cok daha guclu ingilizler "korktu"mu?
Ingilizler Hindistandan neden oyle kolay cikmadilar?

Milli arsivlerin genel anlamda halka acik olmamasi sebebiyle bu sorularin cevabi belgeler ortaya konularak bulunamiyor. Ama bir gercek varki o da bu belgeler "resmi tarih ve ideolojiye" aykiri olmasaydi catir catir yayinlanip propagandasi yapilirdi.
Bu "varsayim"dan hareketle, ingilizlerin, Fransizlarin ve Italyanlarin sessiz sedasiz Turkiyeden cekip gitmelerinin altinda hosumuza gitmeyecek bazi seylerin oldugunu soylemek yanlis olmaz.

2- 14 Haziran 1926 da Mustafa Kemal'e yapilmasi planlanan -Izmir Suikasti-nin arkasinda kimler vardi? Eski bir mebus olan Ziya Hursit ve dusuk rutbeli bir eski subay Sari Efe Edip in Cumhurbaskanini oldurup iktidari almasi akil almaz bir naiflik. Arkasinda kimler vardi? Dahasi "arkasi"nin arkasinda kimler vardi?

- Suikast tertibinin arkasinda oldugu soylenenlerden biri olan ve bir donem basbakanlik yapmis olan Rauf Orbay nasil oluyorda once idama, sonra 10 sene hapse mahkum ediliyor, ardindan affediliyor ve hatta daha sonra Inonu tarafindan Londra ya buyuk elci olarak ataniyor?

- Dayisi Rauf Orbay'i anlatan Zafer Orbay anilarinda soyle diyor


Milli Mücadele ateşini yakan çekirdek kadrodan biri olan Hüseyin Rauf Orbay ve arkadaşlarının (...)‘‘Biz oturduk konuştuk.’ Mustafa Kemal Paşa’ya, ‘Bak Paşa’ demişler (...) altından heykelini yapalım, ama CHF’nin başına geçme’ dediklerini anlatan yeğen Zafer Orbay, paşaların, ülkede halk yönetimi istediklerini, muhalif partiyi bu sebeple kurduklarını söylüyor.

Yani bir baska deyisle Mustafa Kemal'e "sen artik cekil" deniyor. Bu ne curet! Nereden geliyor bu cesaret? Mustafa Kemal den daha guclu fakat gorunmeyen bir kuvvetmi var ortada? Varsa kim, ne?
Iste bu sorunun arkasindada yukaridaki 1. sorudaki cevaptan fazla birseyler soylemek zor.
Acaba Mustafa Kemal ingilizlerin Turkiyeyi isgalini sona erdirmek icin gizli bir anlasmami yapti?
Yaptiysa nasil -balli- bir anlasmaydi ki tek kursun dahi atmadan Anadoluyu terkettiler.
Rauf Orbay'in ingiliz yanlisi oldugu acik. Tek-Adam rejimi doneminde Ataturkun karsisina cikip "pasam sen artik cekil" deme cesaretinin arkasinda ingilizlermi vardi? yada ingilizlerle yapildigi sorgulanan anlasmami?


- Rauf Orbay ve Ingiliz basbakani Churchill in yakinligi, samimiyetini ise yegeni soyle anlatiyor:
Osmanlı devleti donanmayı güçlendirmek için İngiltere’den büyük bir zırhlı sipariş eder. Rauf Bey de, zırhlıyı İngiltere’den teslim alacak ekibin kaptanı seçilir ve bin kişilik bir mürettebatla yola çıkar. Churchill de o sırada Bahriye nezaretinde bakan yardımcısıdır: “1914 yılının maalesef, maalesef diyorum nisan ayı. Mayıs’ta ortalık karışıyor. Birinci Dünya Savaşı çıkıyor.
Çıkınca da İngilizler zırhlıyı teslim etmiyor, son ödemesi de 700 bin altın olarak yapılmış olduğu halde. Onun için, görüşmelerde dayımın en büyük kozlarından biri de oydu. İngilizler kendilerini dayımın karşısında daima ufak hissediyorlardı, Churchill dahil. Çünkü 'Sultan Osman'a (gemisine) haksız olarak el koymuşlar. Churchill emir vermiş. Oradan tanışıyorlar yani. 1942-44 yıllarında Londra sefiri olunca da bayağı yakın davranmış Churchill. Yanına alıp radar mevzilerini bile gezdirmiş. Çok sayıyorlar, hürmet ediyorlar ama İngiliz İngiliz’dir, Amerikalı da Amerikalı.”Rauf Orbay, Birinci Dünya Savaşı sırasında İran ve Irak’ta Teşkilat-ı Mahsusa’da görevli çalışır.

Rauf Orbay'in ingiliz aşkı... yada ingilizlerin Rauf Orbay aşkı dogrusu dusundurucu. Hele Rauf Beyin tam Izmir Suikasti gunlerinde Avrupaya (saglik nedeniyle???) kacmasi, Ataturkun vefatindan sonra Inonu tarafindan Londraya elci yapilmasi epey dusundurucu.

(Inonu nun ingilizlere yakinligi varmiydi? Zamani geldiginde bu soruyuda kurcalamaya calisirim).


YAKIN TARiHiMiZiN SiSLi SORULARI 1
YAKIN TARiHiMiZiN SiSLi SORULARI 2
YAKIN TARiHiMiZiN SiSLi SORULARI 3

Hiç yorum yok: