2007-11-17

SAHiP CIKMADIGIMIZ GECMiSiMiZ -1


BiLiM ADAMLARI

Kokoreçe birisi sahip cikmaya kalksa Turizm Bakanligi -bizim- oldugunu savunmak icin milyonlar doker ama genlerini tasidigimiz bu dedelerimize gelince sahip cikmiyoruz.
Iste islamiyet ve Nobel odulunden once yasamis bazi DEDELERIMIZ ve yasadiklari yerler:

Tales (MÖ 624-560). Milet, Aydin, Astronom, matematikci, filozof. Günümüzde dahi temel olarak ogretilen Tales Kuralinin babasidir. Pek cok kimse tarafindan "Bilimin Babasi" olarak kabul edilir.

Pisagor (MÖ 569-500). 12 Adalar, Sakiz Adasi, (Pisagor) Matematikci.

Hipokrat (MÖ 260- ).12 Adalar, Islamkoy (Kos) Adasi (Bodrum karsisi), Modern tibbin babasi

Bergamali Galen (ca. MÖ 290 ). Bergama, Izmir, Hippocrat'in hocasinin hocasi. Bergama da yasamistir. Galen, o gune kadar duadan baska pek fazla caresi bilinmeyen hastaliklari incelemis ve bugunku tibbin temellerini atmistir. Onun cok cesitli ameliyat araclari bugun hala kullaniliyor, o aletleri sicak suda yada ateste dezenfekte eden yine Galendir. Arkeologlar Bergamada MO 200 yillarina tarihlenen kafatasinda cay bardagi genisliginde kesik olan 5 yasindaki bir cocugun iskeletini bulmuslardir. Bu Galenin o tarihte beyin ameliyatina girismis oldunun gostergesi olarak kabul edilmektedir. Hatta kemiklerin iyilesmesinden kanaatle cocugun bir sure yasadigini soyleniyor.
Galen daha sonra imparatorun emriyle orduya alinmis, bu sayede Roma ordularinda yaralanan sakatlanan askerler birici dunya savasina kadar olan tum askerlerden daha sansliydilar deniyor. Daha sonra Hipokrat'in da hocasinin hocaligini yapmis, tibbiyenin isareti olan -bir direge dolanan yilan bile onun fikridir. Ilk tibbi dikis de dahil olmak uzere pek cok seyi icat eden bu BERGAMALI bizden sayilmiyor.

Izmirli Anaxagoras (MÖ 480-430). Izmir-Kelsinan beldesi... Gunesin tas-kaya gibi seylerden olusup yanar durumda oldugunu, Ay'in ise gunesin isigini yansittigin soylemistir. Gunes ve ay tutulmasinin kesin hesaplarini yapmis.

Milet'li Anaximander (MÖ 610-545). Aydin, Milet, Tales'in talebesi, "sonsuz" fikrinin babasi. Dusuncelerini kaydeden ilk filozof. O tarihteki dunya haritasini yapmistir.

Milet'li Anaximenes (MÖ 570-500). Aydin, Milet, Anaximander'in talebesi, gokkusaginin tanrilarin isi degil, havadaki nemden olustugunu bulmustur. Yasamin mitolojik degil mantiksal, teorik, insani dusunce tarzi ile aciklanabilecegi fikrinin babasidir.

Antalyali Apollonius (MÖ 262-190). Perge, Antalya, Matematikci, elips, hiperbol ve parabol isimlerini koyan ve bunlarla ilgili tum hesaplarin babasi. Gezegenlerin eliptik yorungelerini anlamamizi saglayan bilim adami.

Sakiz'li Aristarchus (MÖ 310-230).12 Adalar, Sakiz Adasi, Dunyanin Gunes etrafinda dondugunu soylemis, mesafeyi kabaca hesap etmis.

Canakkaleli Callippus (Cyzicus, MÖ 370-300). Kapi Dagi-Canakkale, Astronom, Gezegenlerin hareketini hesaplamis.

Sakiz'li Conon, (MÖ 300-???). 12 Adalar, Sakiz Adasi, matematikci

Epikur (MÖ 341-270). 12 Adalar, Sakiz Adasi, Kaderin tanrinin isi degil tabiatin isi oldugunu soyleyen filozof.

Antalyali Eudoxus (MÖ 408-360). Tekir, Antalya, matematikci ve astronom, (integral) alan hesaplarinin babasi

Efesli Heraklitus (Ephesus, MÖ 535-475). Efes, Dunyanin bir zamanlar ates oldugunu soylemis.

Zonguldakli Heracleides (Heraclea, MÖ 390-320). Kdz Ereglisi, Astronom, Venus ve Mars in gunesin etrafindaki gezegenler oldugunu soylemis ayrica ilk defa 24 saat kavramini ortaya atmis.

Iznikli Hipparchus (MÖ 190-120) iznik, matematikci ve astronom, trigonometri tablosunun babasi ayrica gezegenlerin pozisyonlarini bulmus.

Sakiz'li Hippocrates. 12 Adalar, Sakiz Adasi, Matematikci

Milet'li Leucippus (MÖ 490-???). Milet, Aydin, Matematikci, Atom fikrini ilk ortaya atan.

Sakiz'li Oenopides (Chios, MÖ 480-???). 12 Adalar, Sakiz Adasi, filozof, Dunyanin kutuplardan gecen eksen acisinin hesabini yapmis.

Hatay'li Poseidonius, (MÖ 140-50). Hatay, Ekvatorun cevresinin hesabini YANLIS yaptigi icin 1500 sene sonra onu baz alan Kristof Kolombo ya yanlis bilgi aktarmis oluyor.

Manisali Strato, (MÖ 340-290). Sardis (Sardes), Lidya/Manisa civari, fizikci, dusen cisimlerin fizigini incelemis. Kainattaki herseyin madde ve enerjiden ibaret oldugunu soylemistir.

Izmirli Teon (MÖ 70-120). Izmir, Matematikci, "Rakamlar Teorisi" ve tek-cift-bolunur-bolunmez rakamlar ve rakamlarin muzikle irtibati konusunu incelemistir.

Sakizli Theodorus (MÖ 500). 12 Adalar, Sakiz Adasi, Heykeltras, Mimar. Metallerin dokum ve kaliplanmasi bugun hala kullanilir.

Istanbullu Philo, (MÖ 280-220). Istanbul, Bugun hayati degeri olan Pnomatik (hava basincli makinalar) ve hidrolik (su basincli makinalar) muhendisliginin temellerini atmis, Liman muhendisligi konusunda onemli calismalarda bulunmus ve butun calismalarini "Compendium of Mechanics" (Makina Muhendisligi Kulliyati) adli kitapta toparlamis onemli bir bilim adami.

Manisali Bathycles, (MÖ 500), Manisa, Meshur Apollo heykelini yapan heykeltraslardan.

Cabir al Harran (721-815), Harran Urfa, Modern kimya biliminin babasi. Cesitli asit ve metallerin ayristirilmasi, metal kaplama, deneysel kimya teknikleri ve "kimya fihristi" gibi calismalari daha sonra Avrupa kimya bilgisinin temellerini olusturmustur.
-------
Devami SAHIP CIKMADIGIMIZ GECMISIMIZ-2

1 yorum:

Adsız dedi ki...

ilginc blog icin tesekkur